ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

3 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο

Διατροφή

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

H διατήρηση ορισμένων τροφίμων σε κρύες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις, προειδοποιεί η Jhanvi Sanghvi, κλινική διατροφολόγο και influencer με έδρα την Ινδία.

Στην κορυφή της λίστας της: τα κρεμμύδια.

Η διατήρησή τους στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας, είπε η κα Sanghvi στους ακόλουθους της στο Instagram.

Εξήγησε ότι η υπερβολική υγρασία στα κρεμμύδια δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιακών σπορίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εμετό, κράμπες στο στομάχι και διάρροια αν καταναλωθούν.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μούχλα — ένας τύπος μύκητα — στα τρόφιμα μπορεί να παράγει μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να σας αρρωστήσουν.

Αυτός είναι ο λόγος που τα κρεμμύδια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι, είπε η κα Sanghvi.

Η αποθήκευση σκόρδου στο ψυγείο ενέχει παρόμοιους κινδύνους.

Η κα Sanghvi είπε: «Το σκόρδο μπορεί να βγάλει βλαστάρια και να γίνει ελαστικό όταν μπεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, χάνοντας τη γεύση και την ισχύ του.Μπορεί να αποκτήσει πικρή γεύση, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει μούχλες και μύκητες που είναι επιβλαβείς για την υγεία».

Οι πατάτες είναι άλλο ένα τρόφιμο που μπορεί να γίνει επιβλαβές όταν αποθηκεύεται στο ψυγείο, σύμφωνα με την κα Sanghvi.

«Η ψύξη προκαλεί τη μετατροπή των αμύλων σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα μια πιο γλυκιά γεύση και μια τραχιά υφή», προειδοποίησε.Αλλά το μαγείρεμα αυτών των αλλοιωμένων πατατών σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγει ακρυλαμίδιο, μια δυνητικά επιβλαβή ένωση», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η διατήρηση ωμών πατατών στο ψυγείο μπορεί να είναι κίνδυνος καρκίνου.
Ωστόσο, αν αυτό ισχύει ή όχι εξακολουθεί να συζητείται.

Για δεκαετίες, υπήρχε η θεωρία ότι η αποθήκευση του λαχανικού σε χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούσε στη δημιουργία επιπλέον σακχάρων.

Οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτά μπορεί να μετατραπούν σε καρκινογόνο ακρυλαμίδιο όταν οι πατάτες τηγανίζονται, ψήνονται ή μαγειρεύονται.

Το 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων (FSA) ενημέρωσε τις οδηγίες του για να δηλώσει ότι οι πατάτες μπορούν να διατηρούνται «είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό, ξηρό μέρος».

Ο καθηγητής Thomas Sanders, από το King’s College London, έχει αμφισβητήσει την επιστήμη πίσω από τη θεωρία του καρκίνου.

Είχε δηλώσει προηγουμένως στο DailyMailOnline: «Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες μέσω μιας αντίδρασης με ένα αμινοξύ, την ασπαραγίνη.Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος και του ψησίματος. Η βράση ή η εμποτισμός των πατατών πριν από το ψήσιμο ή το τηγάνισμα μειώνει το σχηματισμό ακρυλαμιδίου.Οι πατάτες που μαγειρεύονται σε φούρνο μικροκυμάτων, ψητές ή βραστές δεν περιέχουν ακρυλαμίδιο».

Εκτός από την επισήμανση των συστατικών που είναι τοξικά όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο, η κα Sanghvi ανέδειξε επίσης τρόφιμα που απλώς έχουν κακή γεύση όταν αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο.

Ένα τρόφιμο που θα πρέπει να παραμείνει στη φρουτιέρα έξω από το ψυγείο είναι οι μπανάνες.

Η κα Sanghvi προειδοποίησε ότι οι κρύες θερμοκρασίες μπορούν να κάνουν τις μπανάνες «να γίνουν καφέ και πολτοποιημένες» επειδή διαταράσσουν τη διαδικασία ωρίμανσής τους.

Ένα άλλο τρόφιμο που παραμένει πιο φρέσκο έξω από το ψυγείο είναι το τζίντζερ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ψύξη μπορεί να προκαλέσει το τζίντζερ να γίνει ξηρό και να χάσει τη φρεσκάδα και τη γεύση του — καθιστώντας τη ρίζα άχρηστη για μαγείρεμα, εξηγεί.

Related