Χορτοφάγοι: Πώς να ενισχύσετε τον σίδηρο & τη φερριτίνη
Διατροφή
Όταν ακολουθείτε χορτοφαγική ή φυτική διατροφή, είναι σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος από φυτικές πηγές (μη-αιμικός σίδηρος) απορροφάται δυσκολότερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τον σίδηρο από ζωικές πηγές (αιμικός σίδηρος).
Λίστα τροφών πλούσιων σε σίδηρο (ανά φλυντζάνι 250ml)
Όσπρια & Σόγια
● Φακές (μαγειρεμένες): 6,6mg
● Λευκά φασόλια: 6,6mg
● Κόκκινα φασόλια: 5,2mg
● Ρεβίθια: 4,7mg
● Tofu: 10 mg
● Tempeh: 4,5mg
Σκούρα Πράσινα Λαχανικά
● Σπανάκι (μαγειρεμένο): 5,7mg
● Σέσκουλα (Swiss chard): 3,9mg
● Λάχανο (kale): 1,2mg
Σπόροι & Ξηροί Καρποί
● Σπόροι σουσαμιού (ολικοί): 5,3mg ανά ¼ φλυντζανιού
● Σπόροι κάνναβης: 4-5 mg ανά ¼ φλυντζανιού
● Κολοκυθόσποροι: 2,9mg ανά ¼ φλυντζανιού
● Σπόροι chia: 3 mg ανά ¼ φλυντζανιού
● Κάσιους: 2,1mg ανά ¼ φλυντζανιού
● Αμύγδαλα: 1,4mg ανά ¼ φλυντζανιού
Δημητριακά Ολικής Άλεσης
● Κινόα: 1,1mg ανά ½ φλιτζάνι
● Βρώμη: 2mg ανά ½ φλιτζάνι
● Αμάρανθος: 2,6mg ανά ½ φλιτζάνι
Άλλες Τροφές
● Μαύρη σοκολάτα (70-85% κακάο): 7,1 mg ανά 60g
● Αποξηραμένα βερίκοκα: 1,5-4 mg ανά ½ κούπας
● Σταφίδες: 1,5mg ανά ½ κούπας
Στρατηγικές για βέλτιστη απορρόφηση σιδήρου:
Συνδυάστε τον σίδηρο με βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά σημαντικά την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Η βιταμίνη C μετατρέπει τον σίδηρο σε πιο διαλυτή μορφή, διευκολύνοντας την απορρόφησή του στο έντερο.
Τροφές Πλούσιες σε Βιταμίνη C: Κόκκινη και πράσινη πιπεριά, πιπεριά, φράουλες, ανανάς, πορτοκάλι, πεπόνι, λεμόνι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτα.
Παραδείγματα Συνδυασμών:
● Φακές με σάλτσα ντομάτας
● Σπανάκι με λεμόνι
● Tofu με μπρόκολο
● Ρεβίθια με κόκκινη πιπεριά
● Ενισχυμένα δημητριακά με χυμό πορτοκαλιού
Αποφύγετε ουσίες που μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου:
● Τσάι και καφές: Περιέχουν πολυφαινόλες που δεσμεύουν τον σίδηρο (Πίνετε τσάι ή καφέ τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή μετά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο.
● Γαλακτοκομικά και ασβέστιο: Μπορούν να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση
● Φυτικό οξύ: Βρίσκεται σε όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς (Μουλιάστε τα όσπρια και δημητριακά πριν το μαγείρεμα για να μειώσετε το φυτικό οξύ
Η φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες σε σίδηρο, αρκεί να υπάρχει ισορροπία και σωστοί συνδυασμοί τροφών. Η επιλογή πηγών φυτικού σιδήρου, η ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C και η αποφυγή αναστολέων της απορρόφησης βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων φερριτίνης.

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc
CHANGE EAT














