ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιο φυτικό έλαιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο για την καρδιά

Διατροφή

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Τα φυτικά έλαια αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ορισμένα λιπαρά προστατεύουν την καρδιά, διατηρούν υψηλά τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση, ενώ άλλα μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια εκτενής μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ είχε στόχο να αξιολογήσει ποια φυτικά έλαια είναι τα πιο ευεργετικά για την καρδιά και ποια θα ήταν καλύτερο να περιορίζονται ή να αποφεύγονται.

Τα καλύτερα φυτικά έλαια για την καρδιά

Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ο «χρυσός κανόνας» για την καρδιαγγειακή υγεία. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 30-35%. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-9), τα οποία μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την «καλή» (HDL). Επιπλέον, οι πολυφαινόλες – ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο – προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από φλεγμονές και γήρανση.

Λινέλαιο

Το λινέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβων. Οι επιστήμονες συνιστούν να προστίθεται σε σαλάτες ή smoothies χωρίς να θερμαίνεται, καθώς η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ραπανέλαιο (κραμβέλαιο)

Το ραπανέλαιο διαθέτει ισορροπημένη αναλογία ωμέγα-3, ωμέγα-6 και ωμέγα-9. Μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση του βουτύρου με κραμβέλαιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, καθιστώντας το κατάλληλο και για τηγάνισμα.

Τα φυτικά έλαια που επιβαρύνουν την καρδιά

Φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, που συμβάλλουν στη δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία. Η τακτική κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εξευγενισμένο καλαμποκέλαιο και ηλιέλαιο

Αν και είναι δημοφιλή στη μαγειρική, αυτά τα έλαια περιέχουν υπερβολικά πολλά ωμέγα-6 λιπαρά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες προάγουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Η υπερθέρμανσή τους, όπως στο τηγάνισμα, παράγει τοξικές ενώσεις που μπορούν να βλάψουν την καρδιά και το συκώτι.

Η επιλογή του σωστού φυτικού ελαίου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά για την καρδιαγγειακή υγεία. Προτιμήστε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λινέλαιο και ραπανέλαιο, και περιορίστε ή αποφύγετε φοινικέλαιο, καλαμποκέλαιο και ηλιέλαιο, ειδικά σε θερμαινόμενες μορφές. Με μικρές αλλαγές στη διατροφή, μπορείτε να προστατέψετε την καρδιά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

 

Related

Μαγειρικά σκεύη και οι επιφάνειες κοπής: Eπηρεάζουν την ποιότητα της τροφής της υγείας

Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύουμε, στα σκεύη που χρησιμοποιούμε και στις μεθόδους φύλαξης και αποθήκευσης.

Σαρδέλες ή τόνος: Ποιο ψάρι προσφέρει περισσότερα ωμέγα-3 και πρωτεΐνες;

Τόσο οι σαρδέλες όσο και ο τόνος αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και διαφέρουν στην ποσότητά τους και στη σύστασή τους. Και τα δύο ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.