ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυγά: Η διαφορά μεταξύ λευκών και καφέ

Διατροφή

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Εκτός από την απόχρωση του φτερώματος, υπάρχει και μια διαφορά που σχετίζεται με την ηλικία της κότας. Οι νεαρές κότες παράγουν λευκά ή καφέ αυγά με πιο παχύ κέλυφος, ενώ οι μεγαλύτερες κότες τείνουν να παράγουν αυγά με ελαφρώς λεπτότερο κέλυφος. Μια άλλη σημαντική διάκριση μεταξύ των δύο τύπων αυγών είναι το μέγεθός τους, με τα καφέ αυγά να είναι γενικά μεγαλύτερα από τα λευκά όπως αναφέρει το Ιfarsala.

Αυτή η διαφορά στην εμφάνιση επηρεάζει και τις τιμές τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα καφέ αυγά είναι πιο υγιεινά απλώς επειδή είναι μεγαλύτερα και ακριβότερα. Οι διατροφικές τους αξίες είναι αρκετά παρόμοιες, σύμφωνα με το Mentalfloss.com. Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος οφείλεται στο γεγονός ότι οι κότες με σκούρο φτέρωμα χρειάζονται περισσότερη τροφή.

Είναι προφανές ότι οι κότες που έχουν τον χώρο και την ελευθερία να κινούνται είναι πιο ευτυχισμένες και, τελικά, παράγουν αυγά που θεωρούμε πιο νόστιμα. Η γεύση του κρέατος είναι επίσης πιο εκλεκτή στην περίπτωση των κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται φυσικά με σιτάρι ή καλαμπόκι.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κρέας κοτόπουλου και χωριάτικα αυγά, προσπαθήστε να αποφεύγετε τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που σκοπεύετε να αγοράσετε. Στη συσκευασία αναφέρεται η τροφή που έλαβαν οι κότες που παρήγαγαν τα αυγά.

Για παράδειγμα, αν αναφέρεται απλώς «δημητριακά», οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο των δημητριακών, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένα.

Οφέλη από την κατανάλωση αυγών

Τα αυγά συγκαταλέγονται στις κορυφαίες υπερτροφές. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, λιπιδίων, αμινοξέων και βιταμινών. Οι περισσότερες δίαιτες, είτε είναι αυστηρές είτε πιο ευέλικτες, περιλαμβάνουν τα αυγά στη λίστα με τις προτεινόμενες τροφές. Αυτό το προϊόν είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης, διευκολύνει τη συγκέντρωση και παρέχει περισσότερη ενέργεια.

Επιπλέον, τα αυγά είναι ένα πολύ εύκολο συστατικό στην κουζίνα. Ο καθένας μπορεί να ετοιμάσει βραστά αυγά, αυγά ποσέ ή ομελέτα. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε αυγών την εβδομάδα, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Φροντίστε να τα διατηρείτε στο ψυγείο σε κατάλληλες συνθήκες και να τα καταναλώνετε το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι προϊόντα που αλλοιώνονται εύκολα.

Related