ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπάρες δημητριακών: Είναι η επιλογή σου πραγματικά θρεπτική;

Διατροφή

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν ένα δημοφιλές σνακ, που συχνά επιλέγουμε για την ευκολία και την πρακτικότητά τους.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μπάρες το ίδιο υγιεινές. Πολλές περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης και χαμηλής ποιότητας λιπαρά, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο θρεπτικές. Πώς μπορείς όμως, να επιλέξεις μια πραγματικά θρεπτική μπάρα δημητριακών;

Παρακάτω θα βρεις τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να προσέξεις.

1.Έλεγξε την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη

Η πρόσθετη ζάχαρη βρίσκεται σε πολλές μορφές, όπως ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, μελάσα και σιρόπια. Η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με αυξημένο σωματικό βάρος, αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Τι να προσέξεις:

Ετικέτα προϊόντος: Προτίμησε μπάρες που αναγράφουν «Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης» (No added sugar).

Λίστα συστατικών: Βεβαιώσου ότι δεν περιέχουν κάποια από τις παραπάνω μορφές ζάχαρης. Η γλυκύτητα της μπάρας θα πρέπει να προέρχεται από φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά των αποξηραμένων φρούτων.

2. Έλεγξε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μια θρεπτική μπάρα δημητριακών πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην παρατεταμένη αίσθηση κορεσμού.

Ιδανικά να περιέχει περισσότερο από 3γρ. φυτικών ινών ανά 100γρ. προϊόντος. Ακόμη καλύτερα, πάνω από 6γρ. φυτικών ινών για μεγαλύτερο όφελος.

3. Πρόσεξε την ποιότητα και την ποσότητα των λιπαρών

Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεις τη σύνθεση της μπάρας σου.

Τι να προσέξεις:

Κορεσμένα λιπαρά: Λιγότερο από 5γρ. κορεσμένων λιπαρών ανά 100γρ. προϊόντος.
Αποφυγή αμφιβόλου ποιότητας λιπαρών, όπως το φοινικέλαιο.

Συμπέρασμα

Οι μπάρες δημητριακών μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και πρακτικό σνακ, αρκεί να επιλέγουμε προσεκτικά. Ελέγχοντας την ετικέτα και τη λίστα συστατικών, μπορούμε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές και να απολαμβάνουμε τα οφέλη μιας πραγματικά θρεπτικής μπάρας.

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT NICOSIA
99266001

Related

Μαγειρικά σκεύη και οι επιφάνειες κοπής: Eπηρεάζουν την ποιότητα της τροφής της υγείας

Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύουμε, στα σκεύη που χρησιμοποιούμε και στις μεθόδους φύλαξης και αποθήκευσης.

Ποιο φυτικό έλαιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο για την καρδιά

Τα φυτικά έλαια αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Σαρδέλες ή τόνος: Ποιο ψάρι προσφέρει περισσότερα ωμέγα-3 και πρωτεΐνες;

Τόσο οι σαρδέλες όσο και ο τόνος αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και διαφέρουν στην ποσότητά τους και στη σύστασή τους. Και τα δύο ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.