ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σχοινόπρασο: Τα οφέλη για την υγεία

Διατροφή

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Το σχοινόπρασο, ή όπως είναι γνωστό στα αγγλικά chives, είναι ένα πολυετές κηπευτικό, ένα είδος μικρού κρεμμυδιού που καλλιεργείται αποκλειστικά για τα φύλλα του και όχι για τον βολβό του.

Με καταγωγή από την Κίνα, το σχοινόπρασο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο. Έχει πιο ελαφριά γεύση και άρωμα από το κρεμμύδι, και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο δημοφιλές στη σύγχρονη γαστρονομία, όπου χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε πίτες, σε σάλτσες και σε διάφορες συνταγές μαζί με κρέας ή ψάρι.

Οφέλη από το σχοινόπρασο:

Διατροφική αξία: Το σχοινόπρασο είναι χαμηλό σε θερμίδες και παρέχει βιταμίνες A, C και K, καθώς και φολικό οξύ και μέταλλα όπως ασβέστιο και κάλιο. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Υγεία του πεπτικού συστήματος: Το σχοινόπρασο περιέχει ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να προάγουν την υγεία του εντέρου.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι ενώσεις που βρίσκονται στο σχοινόπρασο, όπως οι φλαβονοειδείς και οι θειούχες ενώσεις, μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, βοηθώντας ενδεχομένως στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Υγεία της καρδιάς: Το σχοινόπρασο μπορεί να συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς λόγω της δυνατότητάς του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώνει την κυκλοφορία. Η παρουσία αντιοξειδωτικών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του καρδιοαγγειακού συστήματος.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο σχοινόπρασο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει λοιμώξεις.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Το σχοινόπρασο έχει δείξει ότι διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένα βακτήρια και ιούς.

Διαχείριση βάρους: Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και της παρουσίας φυτικών ινών, το σχοινόπρασο μπορεί να είναι μια υγιής προσθήκη στα γεύματα, βοηθώντας στην προώθηση του κορεσμού και στη διαχείριση του βάρους.
Υγεία του δέρματος: Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες στο σχοινόπρασο μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υγιή επιδερμίδα υποστηρίζοντας την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύοντας από τη ζημιά των ελευθέρων ριζών.

Μαγειρικές χρήσεις:

Το σχοινόπρασο μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή αποξηραμένο και συχνά προστίθεται σε πιάτα λίγο πριν το σερβίρισμα για να διατηρηθεί η γεύση του. Συνδυάζεται καλά με αυγά, πατάτες, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ άλλων τροφών.

Συνολικά, το σχοινόπρασο είναι ένα πολυλειτουργικό βότανο που όχι μόνο ενισχύει τη γεύση των πιάτων, αλλά προσφέρει επίσης διάφορα οφέλη για την υγεία.

Ευκαιρία λοιπόν να φυτέψουμε σχοινόπρασο στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να το γνωρίσουμε!

Related

Μαγειρικά σκεύη και οι επιφάνειες κοπής: Eπηρεάζουν την ποιότητα της τροφής της υγείας

Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύουμε, στα σκεύη που χρησιμοποιούμε και στις μεθόδους φύλαξης και αποθήκευσης.

Ποιο φυτικό έλαιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο για την καρδιά

Τα φυτικά έλαια αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Σαρδέλες ή τόνος: Ποιο ψάρι προσφέρει περισσότερα ωμέγα-3 και πρωτεΐνες;

Τόσο οι σαρδέλες όσο και ο τόνος αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και διαφέρουν στην ποσότητά τους και στη σύστασή τους. Και τα δύο ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.