ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η συνταγή που μπορεί να συμβάλει στη μακροχρόνια υγεία

Διατροφή

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Οι κάτοικοι των λεγόμενων Μπλε Ζωνών, περιοχών όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου, φαίνεται να διαθέτουν ορισμένα «μυστικά» στη διατροφή τους που τους προσθέτουν χρόνια. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες.

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη μακροχρόνια ζωή. Μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να λειτουργήσουν σαν φάρμακα, προστατεύοντας τον οργανισμό μας. Η μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται κυρίως σε φυτικά συστατικά, φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό διατροφικό μοντέλο, προσφέροντας πολλά αντιοξειδωτικά και προάγοντας την πρόληψη.

Στις Μπλε Ζώνες, η διατροφή είναι κυρίως φυτοφαγική, με ελάχιστη κατανάλωση ζάχαρης και κρέατος, το οποίο καταναλώνεται συνήθως μόνο σε εορταστικές περιστάσεις. Ωστόσο, η μακροχρόνια ζωή σε αυτές τις περιοχές δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή, αλλά και από τον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση, διαχείριση του άγχους, κοινωνικές σχέσεις και έναν σκοπό στη ζωή.

Ποια είναι όμως τα μυστικά των μακροβιότερων κατοίκων στην κουζίνα τους;

Ο Dan Buettner, δημοσιογράφος και ερευνητής που μελετά τον τρόπο ζωής τους, έχει εντοπίσει οκτώ βασικές συνήθειες:

Χρησιμοποιήστε με φειδώ τα υλικά σας

Οι μάγειρες και οι μαγείρισσες των Μπλε Ζωνών χρησιμοποιούν έναν περιορισμένο αριθμό υλικών - περίπου 20 - ξανά και ξανά. Τα συστατικά αυτά, φυτικής προέλευσης κυρίως, είναι προσεκτικά επιλεγμένα και αγνά. Κανείς δεν λέει να μην υπάρχει ποικιλία στη διατροφή, όμως ένα μέτρο σε αυτή την ποικιλία και στην ποσότητα μπορεί να συγκρατήσει τους ανθρώπους από την υπερκατανάλωση τροφήςκαι να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό να ισχυροποιηθεί.

Προσθέστε σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, αποτρέπουν τον καρκίνο και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη Σαρδηνία, όπου οι άνθρωποι προσθέτουν σταυρανθή λαχανικά στην καθημερινή τους σούπα μινεστρόνε, ο θυρεοειδής λειτουργεί διαφορετικά και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Μαγειρέψτε φασόλια σε πολλές εκδοχές

Στις ΗΠΑ, το κρέας είναι το επίκεντρο της κουζίνας, αλλά και της εφευρετικότητας των σεφ. Στις Μπλε Ζώνες, τα φασόλια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαγειρεύονται σε σούπες και μαγειρευτά, εμπλουτίζονται με μπαχαρικά και συμπληρώνονται με δημητριακά και λαχανικά.

Τα φασόλια, όπως άλλωστε και οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα δημητριακά, είναι μια πολύ υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, τουλάχιστον σε σχέση με το κρέας. Τα φασόλια κρύβουν απίστευτους διατροφικούς θησαυρούς, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Και τέλος, είναι οικονομικά και δίνουν δυνατότητα για πολλά πιάτα και πειραματισμούς, όπως αυτό το «επικό» μπριάμ με φασόλια χάντρες και το κουνουπίδι με φασόλια γιαχνί.

Προσθέστε στο τέλος έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διασπώνται γρήγορα, όταν αυτό θερμαίνεται πέρα από το σημείο καπνίσματος, περίπου στους 190 βαθμούς Κελσίου. Στις Μπλε Ζώνες, το ελαιόλαδο προστίθεται σε θερμοκρασία δωματίου στα ψωμιά, περιχύνεται πάνω από σαλάτες και βραστά λαχανικά και προστίθεται σε σούπες και μαγειρευτά προς το τέλος του μαγειρέματος.

Συμπληρώστε με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά

Στην αναζήτηση της μακροζωίας, τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι σύμμαχοι. Το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το φασκόμηλο, η μέντα, το σκόρδο και ο κουρκουμάς διαθέτουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Προσθέτουν επίσης γεύση περιορίζοντας την ανάγκη για χρήση υπερβολικού αλατιού.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες δραστικές ιδιότητες των βοτάνων απενεργοποιούνται μόλις αποξηρανθούν, είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιήσετε φρέσκα. Αν μάλιστα φτιάξετε έναν μικρό κήπο έξω από την κουζίνα σας, ακόμη καλύτερα.

Δώστε βάρος στις φυτικές ίνες

Τα δημητριακά, τα χόρτα, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, όχι μόνο περιέχουν τις πρωτεΐνες, τους σύνθετους υδατάνθρακες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που διατηρούν την καρδιά μας υγιή και το μυαλό μας λειτουργικό, αποτρέποντας τον καρκίνο, τροφοδοτούν επίσης τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, το μικροβίωμά μας δηλαδή.

Τα βακτήρια που παράγουν τοξίνες τείνουν να τρέφονται από το κρέας και τα αβγά, ενώ τα καλά βακτήρια, που μειώνουν τη φλεγμονή, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αγαπούν τις φυτικές ίνες. Ενδιαφέρουσα είναι και μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε πόσο αντιοξειδωτικά είναι τα άγρια χόρτα της μεσογειακής φύσης.

Απολαύστε τα γεύματά σας με κόκκινο κρασί

Έχουμε ακούσει πολλά για τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία εμφανίζονται συχνότερα στο κόκκινο παρά στο λευκό κρασί. Αλλά αποδεικνύεται ότι το κόκκινο κρασί, μαζί με μια κατά βάση φυτοφαγική δίαιτα, σχεδόν τριπλασιάζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, το 90% των πολυφαινολών του κρασιού μεταβολίζονται στο έντερο, όπου τα καλά βακτήρια τα μετατρέπουν σε ισχυρές ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου.

Δώστε σημασία στο πώς τρώτε

Το φαγητό μαζί με την οικογένεια (και όσους θεωρούμε οικογένεια), η παύση πριν από ένα γεύμα για να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη, η περιστασιακή νηστεία, η κατανάλωση πρωινού και η προσπάθεια να φάμε μέσα στην ημέρα, μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Related