Τι εννοει ο διαιτολόγος σου με το ελεύθερο γεύμα;
Διατροφή

Διαβάζεις το πλάνο διατροφής σου και φτάνεις στη μέρα όπου αναγράφεται το «ελεύθερο γεύμα». Εκεί συνήθως δημιουργούνται χαμόγελα, αστεία, αλλά και –σε κάποιες περιπτώσεις– άγχος.
Τι εννοεί όμως πραγματικά ο διαιτολόγος σου όταν το συμπεριλαμβάνει στο πλάνο; Σίγουρα ΔΕΝ εννοεί: «τρώω ό,τι δεν έφαγα όλη τη βδομάδα» ή «τρώω ό,τι θέλω σε οποιαδήποτε ποσότητα».
Όταν ξεκινάς μια συνεργασία με τον/την διαιτολόγο σου, στόχος είναι να βελτιώσεις το διατροφικό σου προφίλ – είτε αυτό αφορά την ποικιλία, είτε την ποσότητα, είτε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνεις. Το ελεύθερο γεύμα, λοιπόν, χρειάζεται να έχει και… ελεύθερο πνεύμα.
Μπορεί, για παράδειγμα:
· να αποφασίσεις να καταναλώσεις κάτι που έχει περισσέψει στο ψυγείο και δεν θέλεις να πετάξεις,
· να είσαι καλεσμένος/η σε μια κοινωνική εκδήλωση,
· ή απλώς να θελήσεις να βγεις για φαγητό σε μια ταβέρνα ή εστιατόριο.
Ο σκοπός του ελεύθερου γεύματος δεν είναι να δημιουργεί το αίσθημα στέρησης και τη δεδομένη μέρα να «πέφτεις με τα μούτρα» στο φαγητό – κάτι που θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσπαθείς να πετύχεις. Ούτε όμως πρέπει να συνδέεται με τύψεις αν καταναλώσεις τροφές που τα media ή ακόμη και οι ίδιες σου οι σκέψεις έχουν χαρακτηρίσει «απαγορευτικές».
Αντίθετα, ακολούθησε μια συνολική ισορροπία στην ποιότητα και την ποσότητα των επιλογών σου. Έτσι το ελεύθερο γεύμα δεν θα καταλήξει να προκαλεί δυσφορία, δυσκοιλιότητα ή υπερφαγία.
Η σωστή προσέγγιση του ελεύθερου γεύματος είναι να λειτουργεί απελευθερωτικά, να σε βοηθά να απολαμβάνεις το φαγητό χωρίς ενοχές και ταυτόχρονα να στηρίζει τον στόχο σου για μια υγιεινή, ισορροπημένη καθημερινότητα.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
CHANGE EAT NICOSIA
99266001