ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς να διαχειριστώ το φαγητό στις γιορτές;

Διατροφή

Τα Χριστούγεννα δεν θεωρούνται τυχαία η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Οι μέρες αυτές φέρνουν μαζί τους εκδηλώσεις, τραπέζια, συνάξεις και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Ως κοινωνία, δυστυχώς, έχουμε συνδέσει αυτές τις συγκεντρώσεις με μπόλικο φαγητό και ποτό – και ας μην κρυβόμαστε, συχνά το παρακάνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν εύκολα το φαγητό και άλλοι που το βρίσκουν πιο δύσκολο.

Πάμε να δούμε 5 βασικά στάδια που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις εσύ το φαγητό, και όχι αυτό εσένα:

• No.1 κανόνας: Μην πας πεινασμένη/ος.

Κατανάλωσε κανονικά τα γεύματα μέσα στη μέρα, αυτό θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα υπερφαγίας.

• Χώρισε το πιάτο σου στα δύο.

Γέμισε τη μισή ποσότητα με λαχανικά και πρόσθεσε καλή ποιότητας πρωτεΐνη. Μην μπερδεύεσαι, ο υδατάνθρακας δεν «φταίει» σε κάτι – απλώς μπορείς να «φυλάξεις» τις θερμίδες του για κάτι άλλο, όπως ένα γλυκό ή ένα ποτήρι κρασί. Κι αν αυτό το βήμα σου φαίνεται δύσκολο, προχώρησε στο επόμενο.

• Απόφυγε το «από όλα λίγο».

Επίλεξε να φας μόνο ό,τι σου αρέσει πραγματικά ή ό,τι δεν έχεις την ευκαιρία να απολαμβάνεις συχνά. Έτσι, θα χορτάσεις γευστικά, χωρίς περιττές επιλογές.

• Αν πιεις κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό, φρόντισε να έχεις πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι νερό.

Το χρειάζεται ο οργανισμός σου περισσότερο απ’ όσο νομίζεις.

• Απόλαυσε την παρέα και απόλαυσε και το φαγητό!

Κάνε μικρές παύσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος. Θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς πότε πραγματικά χόρτασες.

Οι γιορτές μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος για κάποια άτομα. Παρόλο που είμαι υπέρμαχη του να απολαμβάνεις κάθε τι που επιλέγεις, αναγνωρίζω ότι για πολλούς το φαγητό συνοδεύεται από άγχος. Αν νιώθεις ότι σε βοηθά, κράτησε ένα ημερολόγιο διατροφής – όχι για να τιμωρήσεις τον εαυτό σου, αλλά για να το συζητήσεις με τον/την διαιτολόγο σου. Μαζί μπορείτε να αναλύσετε τι συνέβη, να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματα που προέκυψαν και να θέσετε νέους, ρεαλιστικούς στόχους.

Και να θυμάσαι κάτι πολύ βασικό: δώσε έμφαση στο δάσος και όχι στο δέντρο. Αυτό που καταναλώνουμε αυτές τις μέρες δεν μας κάνει λιγότερο υγιείς. Μας βοηθά να ζήσουμε ελεύθερα και να απολαύσουμε τη γιορτινή περίοδο με αγαπημένα πρόσωπα – και το έχουμε όλοι ανάγκη.

Καλά Χριστούγεννα!

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
CHANGE EAT NICOSIA

Related

Μαγειρικά σκεύη και οι επιφάνειες κοπής: Eπηρεάζουν την ποιότητα της τροφής της υγείας

Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύουμε, στα σκεύη που χρησιμοποιούμε και στις μεθόδους φύλαξης και αποθήκευσης.

Ποιο φυτικό έλαιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο για την καρδιά

Τα φυτικά έλαια αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Σαρδέλες ή τόνος: Ποιο ψάρι προσφέρει περισσότερα ωμέγα-3 και πρωτεΐνες;

Τόσο οι σαρδέλες όσο και ο τόνος αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και διαφέρουν στην ποσότητά τους και στη σύστασή τους. Και τα δύο ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.