Ντομάτα: 6 διαφορετικές ποικιλίες
Διατροφή

Η ντομάτα δεν είναι μόνο μία. Είτε την θεωρούμε φρούτο είτε λαχανικό, σίγουρα η ντομάτα έχει πολλές γεύσεις και χαρακτηριστικά.
Σε συζήτηση για το αν η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό, πιστεύω ότι η απάντηση δεν έχει μεγάλη σημασία. Αν είναι καλή και νόστιμη, μπορεί να κάνει το τραπέζι μας μοναδικό. Με λίγο αλάτι, μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Στην Ιταλία, την έχουν αναδείξει σε βασικό στοιχείο της κουζίνας τους, αν και μέχρι τον 19ο αιώνα την θεωρούσαν δηλητηριώδη στην Ευρώπη. Στη ελληνική κουζίνα, η ντομάτα κατέχει επίσης σημαντική θέση.
Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες ντομάτας, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 στον κόσμο, προερχόμενες από αρχαίους και νεότερους σπόρους. Aυτές είναι έξι διαφορετικές ποικιλίες, εκτός από τις «απλές» και τις υπαίθριες.
Οι ποικιλίες ντομάτας
Η μαύρη
Αυτή η ποικιλία είναι πολύ γλυκιά. Αν είστε συνηθισμένοι στις καλοσχηματισμένες, κόκκινες ντομάτες, αυτή μπορεί να σας φανεί περίεργη στην αρχή, αλλά η γεύση της θα σας αποζημιώσει αν προτιμάτε λιγότερη οξύτητα. Είναι μια παραδοσιακή αναρριχώμενη ποικιλία με αρωματική σάρκα και προτείνεται για σαλάτες.
Το μαύρο ντοματίνι
Αυτή η ποικιλία έχει σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο χρώμα και είναι πιο χοντρόφλουδη από άλλες ντομάτες. Είναι γλυκιά και αρωματική, θυμίζει τις παλιές ντομάτες. Περιέχει επτά φορές περισσότερο λυκοπένιο από άλλες ντομάτες, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Το κίτρινο ντοματίνι
Αυτή η ποικιλία χρησιμοποιείται συχνά στις σαλάτες και το χρώμα του προέρχεται από μια μετάλλαξη που εμποδίζει την παραγωγή λυκοπενίου. Είναι το πιο φωτογενές ντοματίνι, γλυκό, λιγότερο όξινο από τα κόκκινα και με πιο ήπια γεύση.
Πομοντόρο
Οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν «πρησμένο φρούτο», αλλά οι Ιταλοί, αφού διαπίστωσαν ότι δεν είναι δηλητηριώδες, το ανέδειξαν και το ονόμασαν pomodoro, που σημαίνει χρυσό μήλο. Οι πρώτες ποικιλίες που είχαν ήταν κίτρινες. Οι πομοντόρο είναι σφιχτές, χοντρόφλουδες ντομάτες με λίγα σπόρια και μπόλικη σάρκα, ιδανικές για σπιτική σάλτσα.
Η μπατάλα
Αυτή η μεγαλόκαρπη ντομάτα είναι η σήμα-κατατεθέν ποικιλία της Βραυρώνας. Καλλιεργείται από τον 19ο αιώνα και το όνομά της προέρχεται από το τουρκικό «μπαταλής», που σημαίνει άχαρος. Το σχήμα της είναι χαρακτηριστικό με έντονες ραβδώσεις που είναι καλό κριτήριο ποιότητας.
Η ροζ ντομάτα
Αυτή η παλιά ποικιλία είναι γλυκιά και βουτυράτη, πιο γλυκιά από την κόκκινη ντομάτα. Ιδανική για σαλάτες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε μια ιταλική caprese με μοτσαρέλα και βασιλικό. Είναι λεπτόφλουδη και ευαίσθητη, οπότε χρειάζεται προσοχή κατά τη μεταφορά. Με αυτήν μπορείτε να φτιάξετε «τα πιο γλυκά γεμιστά».