Μαγειρικά σκεύη και οι επιφάνειες κοπής: Eπηρεάζουν την ποιότητα της τροφής της υγείας
Διατροφή
Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύουμε, στα σκεύη που χρησιμοποιούμε και στις μεθόδους φύλαξης και αποθήκευσης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα τόσο τη διατροφική αξία των γευμάτων μας όσο και τη συνολική μας υγεία.
Ως διαιτολόγος, με ενδιαφέρει όχι μόνο η σύσταση της τροφής αλλά και ολόκληρη η διαδικασία παρασκευής της, από το σκεύος έως τα εργαλεία που χρησιμοποιώ. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν δίσκοι κοπής, κατσαρόλες, τηγάνια, δοχεία αποθήκευσης κ.ά. Ωστόσο, η επιλογή των υλικών τους είναι καθοριστική.
Επιφάνειες κοπής
Στο σπίτι μου αποφεύγω πλήρως τους πλαστικούς δίσκους κοπής. Αντί αυτών, χρησιμοποιώ γυάλινες ή ξύλινες επιφάνειες. Ο λόγος είναι απλός: το πλαστικό, με τη χρήση, γδέρνεται εύκολα και τα μικροπλαστικά μεταφέρονται στα τρόφιμα, ως επακόλουθο να τα καταναλώνουμε και εμείς. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά μια πλαστική επιφάνεια κοπής, θα δει γρατζουνιές — αυτά τα μικροπλαστικά έχουν ήδη περάσει στο φαγητό.
Σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται καθημερινά σε εκατομμύρια μικροπλαστικά, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης πλαστικών υλικών στην καθημερινότητα. Η μείωση της χρήσης πλαστικών εργαλείων στην κουζίνα είναι ένα απλό αλλά σημαντικό βήμα πρόληψης.
Μαγειρικά σκεύη και αντικολλητικές επιστρώσεις
Αντίστοιχα, αποφεύγω το μαγείρεμα σε σκεύη με επικάλυψη τεφλόν (PTFE). Το τεφλόν μπορεί, όταν υπερθερμανθεί, να απελευθερώσει επιβλαβείς ουσίες. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μεταλλικά σκεύη όπως κουτάλες ή πιρούνια, τα οποία μπορούν να χαράξουν την επιφάνειά του. Όταν η αντικολλητική επίστρωση υποστεί φθορά, υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς χημικών ουσιών στο φαγητό. Για αυτό, αν παρατηρήσετε γδαρσίματα στο αντικολλητικό σκεύος σας, συστήνεται η άμεση αντικατάστασή του.
Τα σκεύη που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου
Για μεγαλύτερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα, στην κουζίνα μου προτιμώ σκεύη από:
● Ανοξείδωτο ατσάλι (stainless steel)
● Χυτοσίδηρο (cast iron)
● Πυρίμαχο γυαλί (Pyrex)
● Κεραμική επίστρωση, αλλά πιο σπάνια, καθώς η διάρκεια ζωής της αντικολλητικότητάς της είναι περιορισμένη.
Αυτά τα υλικά είναι πιο σταθερά, δεν εκλύουν ουσίες κατά το μαγείρεμα και αντέχουν περισσότερο στον χρόνο. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση, το χυτοσίδερο προσφέρει μοναδική κατακράτηση θερμότητας, ενώ τα πυρίμαχα σκεύη είναι εξαιρετικά για φούρνο και αποθήκευση.
Η υγεία μας επηρεάζεται από πολύ περισσότερα από την ποιότητα των πρώτων υλών. Η σωστή επιλογή σκευών και επιφανειών μπορεί να μειώσει την έκθεση σε τοξικές ουσίες και να προστατεύσει την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε Μικρές αλλαγές στην κουζίνα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT NICOSIA













