ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τροφές για κατανάλωση και αποφυγή

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να ωφεληθούν από την αποφυγή ορισμένων τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.Αυτοί που ακολουθούν μια διατροφή με τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά μπορεί να δουν βελτίωση στα συμπτώματά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Medical News Today,η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση όπου το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως καούρα. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την κατάσταση αυτή, η οποία πλήττει περίπου το 20% των ενηλίκων.

Τροφές που βοηθούν

Λαχανικά χαμηλά σε λιπαρά, όπως: 

• μπρόκολο
• λαχανάκια Βρυξελλών
• κουνουπίδι
• αγγούρια
• πράσινα φασόλια
• λάχανο
• πατάτες
• σπανάκι 

Μη όξινα φρούτα όπως:

• μήλα
• μπανάνες
• μούρα
• πεπόνια
• ροδάκινα
• αχλάδια

Άπαχες πρωτεΐνες όπως:

• φασόλια
• κοτόπουλο χωρίς δέρμα
• ψάρι
• φακές
• θαλασσινά
• γαλοπούλα χωρίς δέρμα

Ενώ τα ασπράδια αυγών είναι επίσης κατάλληλη επιλογή, οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε λιπαρά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Επιπλέον, όταν μαγειρεύετε πρωτεΐνες, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μεθόδους χαμηλών λιπαρών, όπως το ψήσιμο, το μπρόιλινγκ, το ψήσιμο στο φούρνο ή το βράσιμο, αντί για το τηγάνισμα.

Υγιή λιπαρά: 

• λάδι αβοκάντο
• ελαιόλαδο
• βούτυρο ξηρών καρπών
• λιπαρά ψάρια
• ξηρούς καρπούς και σπόρους

Ολικής αλέσεως: Βρώμη, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης.

Τροφές προς αποφυγή

Λιπαρά κρέατα όπως: 

• κόκκινο κρέας
• αρνί
• χοιρινό
• μπέικον
• λουκάνικα
• επεξεργασμένα κρέατα

Λιπαρές τροφές: Βούτυρο, τυρί και τηγανητά φαγητά.

Υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές: Λευκό ψωμί, γλυκά και αναψυκτικά.

Γαλακτοκομικά: Ορισμένοι ενδέχεται να έχουν δυσανεξία στο γάλα.

Τροφές που προκαλούν παλινδρόμηση: Καφές, σοκολάτα, αλκοόλ και πικάντικα φαγητά.

Η αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με φάρμακα, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν από οποιεσδήποτε αλλαγές στη θεραπεία.

Related

Ποιο φυτικό έλαιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο για την καρδιά

Τα φυτικά έλαια αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Σαρδέλες ή τόνος: Ποιο ψάρι προσφέρει περισσότερα ωμέγα-3 και πρωτεΐνες;

Τόσο οι σαρδέλες όσο και ο τόνος αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και διαφέρουν στην ποσότητά τους και στη σύστασή τους. Και τα δύο ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.