Το θανατηφόρο παράσιτο που επηρεάζει την Ευρώπη
Health

Ένα επικίνδυνο παράσιτο εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, προκαλώντας ηπατική ανεπάρκεια και θανάτους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αύξηση της ταινίας της αλεπούς (Echinococcus multilocularis), η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν μολύνει ανθρώπους. Το παράσιτο, που ζει κυρίως σε άγρια ζώα όπως οι αλεπούδες, μεταδίδεται εύκολα μέσω της επαφής με μολυσμένα περιττώματα. Αφού εισέλθει στον οργανισμό, προσβάλλει το ήπαρ και μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα.
Το Echinococcus multilocularis είναι ένα παράσιτο που ανήκει στην οικογένεια των ταινιών (Cestoda). Είναι γνωστό για την ικανότητά του να προκαλεί σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους, κυρίως ηπατική ανεπάρκεια. Ο κύριος ξενιστής του παρασίτου είναι η αλεπού, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλα άγρια ζώα, όπως οι λύκοι και οι γάτες.
Η μόλυνση στους ανθρώπους συμβαίνει κυρίως μέσω της επαφής με μολυσμένα περιττώματα ή μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού. Αφού εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό, το παράσιτο μπορεί να σχηματίσει κύστεις στο ήπαρ και να επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία του ήπατος και άλλων οργάνων.
Η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται “εχινοκοκκίαση” και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η πρόληψη περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με άγρια ζώα και την τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής.
Σύμφωνα με ειδικούς από την Ελβετία, τα κρούσματα της λοίμωξης έχουν τριπλασιαστεί, ενώ η ασθένεια επεκτείνεται και στη Βόρεια Αμερική. Από μόλις δύο περιπτώσεις το 1993, το 2022 καταγράφηκαν 22 περιστατικά, σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχης. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι κυνηγοί, οι κτηνίατροι και όσοι έρχονται σε επαφή με άγρια ή ημίαιμα ζώα. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας προτείνει την αποφυγή επαφής με άγρια ζώα και την τήρηση αυστηρής υγιεινής.
Ταυτόχρονα, προκαλεί σοκ η περίπτωση ενός 67χρονου στην Ταϊλάνδη, ο οποίος υπέφερε από πεπτικά προβλήματα. Οι γιατροί αφαίρεσαν από τον οργανισμό του μια ταινία μήκους 18 μέτρων — τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Το παράσιτο, που ανιχνεύθηκε μετά την κατανάλωση μολυσμένου και κακώς μαγειρεμένου βοδινού, αποβλήθηκε μέσω φαρμακευτικής αγωγής.