ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διευκολύνοντας τα Γεύματα: Οδηγός για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Παιδί

Ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού ή με άλλες αισθητηριακές δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Παράγοντες όπως έντονα φώτα, μυρωδιές, θόρυβοι ή ακόμη και η διάταξη των επίπλων στο χώρο μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και άγχος.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να μειώνει την αισθητηριακή υπερδιέγερση και να ενθαρρύνει τη θετική εμπειρία του κάθε γεύματος.

Στρατηγικές για διευκόλυνση των γευμάτων:

Σταθερό Πρόγραμμα: Σερβίρετε τα γεύματα την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε να δημιουργήσετε μια προβλέψιμη ρουτίνα που βοηθά στη μείωση του άγχους.

Επιλογή Θέσης: Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει τη θέση του στο τραπέζι, ενισχύοντας την αίσθηση ελέγχου και αυτονομίας.

Ήρεμο Περιβάλλον: Προσπαθήστε να διαμορφώσετε ένα ήρεμο, καθαρό και τακτοποιημένο χώρο. Περιορίστε τις υπερβολικές επιλογές στο τραπέζι για να αποφύγετε την αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Οικογενειακή Συμμετοχή: Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, λειτουργώντας ως πρότυπα για το παιδί.

Ενθάρρυνση Εξερεύνησης: Παροτρύνετε το παιδί να αγγίξει, μυρίσει, γευτεί και να εξερευνήσει νέα τρόφιμα, επαινώντας τις προσπάθειές του ακόμα και αν δεν τα αποδεχτεί αμέσως.

Στρατηγικές προς Αποφυγή:

Μην πιέζετε: Μην πιέζετε το παιδί να τελειώσει το γεύμα του. Η πίεση μπορεί να αυξήσει το άγχος και να δημιουργήσει αρνητικές συσχετίσεις με το φαγητό.

Αποφύγετε τις αρνητικές αντιδράσεις: Αν το παιδί απορρίψει ένα νέο τρόφιμο, επαινέστε το για την προσπάθειά του αντί να επισημάνετε τις αρνητικές του αντιδράσεις.

Αποφύγετε ανταμοιβές με ανθυγιεινά τρόφιμα: Μην χρησιμοποιείτε ανθυγιεινά τρόφιμα ως ανταμοιβή για την κατανάλωση υγιεινών επιλογών, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού.

Ο ρόλος του διαιτολόγου:

Ένας κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού σας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του και τις αισθητηριακές του δυσκολίες. Μέσω εξειδικευμένων συμβουλών και, ενδεχομένως, συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, ένας διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων διατροφικών προκλήσεων, όπως η δυσκοιλιότητα ή η παλινδρόμηση, που μπορεί να επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής.

Αυτές οι στρατηγικές στοχεύουν στη δημιουργία ενός ζεστού και οικείου περιβάλλοντος στα γεύματα, όπου το παιδί νιώθει ασφάλεια να εξερευνήσει τον κόσμο των γεύσεων.

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT LIMASSOL
25344567

Βιβλιογραφία:

Autism Speaks. (2019). Encouraging Picky Eaters with Autism to Try New Foods | Autism Speaks. [online] Available at: https://www.autismspeaks.org/expert-opinion/encouraging-picky-eaters-autism-try-new-foods [Accessed 5 Sep. 2019].

eatright.org. (2019). Autism Spectrum Disorders and Diet. [online] Available at: https://www.eatright.org/health/diseases-and-conditions/autism/nutrition-for-your-child-with-autism-spectrum-disorder-asd [Accessed 5 Sep. 2019].

Related