ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς να κάνω τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς

Διατροφή

Οι διατροφικοί συνδυασμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών όσο και στη ρύθμιση του κορεσμού. Δεν αρκεί μόνο να επιλέγουμε θρεπτικές τροφές — έχει σημασία πώς τις συνδυάζουμε μεταξύ τους.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο βασικές αρχές για έξυπνους και ισορροπημένους διατροφικούς συνδυασμούς:

Συνδυασμός πρωτεΐνης με σύνθετους υδατάνθρακες

Όταν συνδυάζουμε μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, αυγά) με σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. καστανό ρύζι, κινόα, ψωμί ολικής), πετυχαίνουμε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και σαφώς περισσότερο κορεσμό.

Σίδηρος & Βιταμίνη C

Ο μη αιμικός σίδηρος που περιέχουν τα φυτικά τρόφιμα (π.χ. φακές, σπανάκι) απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με πηγές βιταμίνης C, όπως λεμόνι, πιπεριές ή πορτοκάλι. Ένας απλός χυμός λεμονιού πάνω στη σαλάτα αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες & Λίπος

Οι βιταμίνες A, D, E και K χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν. Γι’ αυτό ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΣ τη χρήση του ελαιόλαδου στις σαλάτες, ότι τάχα κάνεις καλύτερο έλεγχο των θερμίδων σου.

Μαγνήσιο & Βιταμίνη B6

Η βιταμίνη B6 συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση του μαγνησίου από τον οργανισμό, ενισχύοντας έτσι τη δράση του. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και της μυϊκής λειτουργίας. Συνδύασε το αβοκάντο σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι, η μπανάνα, τo γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα κλπ.

Συμπερασματικά, το υγιεινό πιάτο αποτελείται από ½ λαχανικά, ¼ πρωτεϊνη και το άλλο ¼ υδατάνθρακες, με την προσθήκη καλών λιπαρών. Tip για να θυμάσαι τον διαχωρισμό, το πιάτο να δημιουργεί το γράμμα «Τ».

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc
CHANGE EAT NICOSIA
99266001

Related

Μαγειρικά σκεύη και οι επιφάνειες κοπής: Eπηρεάζουν την ποιότητα της τροφής της υγείας

Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύουμε, στα σκεύη που χρησιμοποιούμε και στις μεθόδους φύλαξης και αποθήκευσης.

Ποιο φυτικό έλαιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο για την καρδιά

Τα φυτικά έλαια αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, αλλά δεν έχουν όλοι επίγνωση ότι η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Σαρδέλες ή τόνος: Ποιο ψάρι προσφέρει περισσότερα ωμέγα-3 και πρωτεΐνες;

Τόσο οι σαρδέλες όσο και ο τόνος αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και διαφέρουν στην ποσότητά τους και στη σύστασή τους. Και τα δύο ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.