Απλή συνταγή για κέικ βανίλιας
Συνταγές
Το απλό είναι πολλές φορές και πολύ νόστιμο. Η συνταγή για ένα ελαφρύ και αφράτο κεικ βανίλιας.
Υλικά
Για το Κέικ:
• 1 ¾ φλιτζάνια (220γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι (200γρ) ζάχαρη
• ½ φλιτζάνι (115γρ) ανάλατο βούτυρο, σε πιο ρευστή μορφή
• 2 μεγάλα αυγά
• 1 φλιτζάνι (240ml) γάλα (ολόκληρο ή 2%)
• 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την Κρέμα:
• ½ φλιτζάνι (115γρ) ανάλατο βούτυρο, σε πιο ρευστή μορφή
• 2 φλιτζάνια (240γρ) ζάχαρη άχνη
• 2 κουταλιές της σούπας γάλα (ή περισσότερο για επιθυμητή σύσταση)
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
1.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C.
2.Λαδώστε και αλευρώστε δύο στρογγυλές φόρμες κέικ 9 ιντσών.
3. Ετοιμάστε τη Ζύμη του Κέικ:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο και ελαφρύ.
• Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
• Ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας.
• Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
• Σταδιακά προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα του βουτύρου, εναλλάσσοντας με το γάλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με το μείγμα αλευριού. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
4. Ψήστε το Κέικ:
• Μοιράστε τη ζύμη ομοιόμορφα στις προετοιμασμένες φόρμες.
• Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξει στο κέντρο να βγει καθαρή.
• Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν στις φόρμες για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια βγάλτε τα σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
5. Ετοιμάστε την Κρέμα:
• Σε ένα μπολ, χτυπήστε το μαλακό βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες.
• Σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
• Προσθέστε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η κρέμα να γίνει λεία και αφράτη. Ρυθμίστε τη σύσταση με περισσότερο γάλα αν χρειάζεται.
6. Σερβίρετε το Κέικ:
• Μόλις τα κέικ έχουν κρυώσει εντελώς, τοποθετήστε ένα από τα κέικ σε μια πιατέλα.
• Απλώστε μια στρώση κρέμας στην κορυφή του πρώτου κέικ.
• Τοποθετήστε το δεύτερο κέικ από πάνω και καλύψτε την κορυφή και τις πλευρές του κέικ με την υπόλοιπη κρέμα.
• Διακοσμήστε όπως επιθυμείτε (μπορείτε να προσθέσετε τρούφα, φρούτα ή σοκολατένια κομμάτια).
Συμβουλές:
• Για επιπλέον γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού ή εκχύλισμα αμυγδάλου στη ζύμη.
• Αυτό το κέικ μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως 3 ημέρες ή στο ψυγείο για έως μια εβδομάδα.