Αναποδογυρισμένo κεικ μήλου με καραμέλα
Συνταγές
Η συνταγή για αναποδογυρισμένo κεικ μήλου με καραμέλα της Χριστιάνας Μαραγκού.
Υλικά για τη βάση:
• 200g ανάλατο βούτυρο
• 170g ζάχαρη
• 4 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
• Κανέλα
Για το μείγμα του κέικ:
• 4 αυγά
• 50g ανάλατο βούτυρο
• 150g ζάχαρη
• 170g αλεύρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• Κανέλα
Εκτέλεση:
1.Προετοιμάστε τη Βάση
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί 23 εκ. και τοποθετήστε μια λαδόκολλα στον πάτο του για να μην κολλήσει το κέικ.
• Τοποθετήστε 200γρ ανάλατο βούτυρο, 170γρ ζάχαρη και λίγη κανέλα στον πάτο του ταψιού.
• Τακτοποιήστε τις φέτες μήλου πάνω από το μείγμα βουτύρου και ζάχαρης σε κυκλικό σχήμα, ώστε να αλληλοκαλύπτονται ελαφρά.
2. Ετοιμάστε το Μείγμα του Κέικ
• Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε 4 αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
• Προσθέστε 50γρ λιωμένο ανάλατο βούτυρο, 150γρ ζάχαρη, 170γρ αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα (όση ποσότητα μπορείτε να πάρετε με τα 3 σας δάκτυλα) κανέλα (κατά προτίμηση). Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιόμορφο.
• Ρίξτε το μείγμα του κέικ πάνω από τα μήλα και το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης που είναι ήδη στο ταψί, απλώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
3. Ψήστε
• Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 40–50 λεπτά, ή μέχρι ένα καλαμάκι να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ.
• Αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για περίπου 10 λεπτά.
5. Αναποδογυρίστε το Κέικ
• Περάστε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ταψιού για να ξεκολλήσει το κέικ. Τοποθετήστε μια πιατέλα σερβιρίσματος πάνω από το ταψί και αναποδογυρίστε προσεκτικά για να βγει το κέικ. Σηκώστε απαλά το ταψί για να αποκαλυφθεί η καραμελωμένη επιφάνεια με τα μήλα.