ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρειάζεται να πλένουμε αυτά τα τρόφιμα πριν το μαγείρεμα;

Living

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Στη μαγειρική, το πλύσιμο των τροφίμων φαίνεται αυτονόητο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει για όλα. Ο τρόπος που καθαρίζουμε τα τρόφιμα εξαρτάται από τον τύπο τους και την πιθανότητα επιμόλυνσης. Λάθη σε αυτό το στάδιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης αντί να τον μειώσουν. Ας δούμε αναλυτικά ποια τρόφιμα χρειάζονται πλύσιμο και ποια όχι, και γιατί.

Πουλερικά

Τα ωμά πουλερικά δεν πρέπει να πλένονται. Αν τα πλύνουμε, τα βακτήρια όπως το Salmonella μπορούν να διασπαρούν στην κουζίνα, στο νεροχύτη και σε άλλα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι μετά το πλύσιμο ωμού κοτόπουλου, το 60% των νεροχύτων φέρει βακτήρια και το 26% μεταφέρεται ακόμη και σε σαλάτες. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταστραφούν τα μικρόβια είναι το μαγείρεμα σε επαρκή θερμοκρασία (τουλάχιστον 74°C για κοτόπουλο).

Προπλυμένες σαλάτες

Τα λαχανικά που αναγράφουν ότι είναι προπλυμένα δεν χρειάζονται επιπλέον πλύσιμο. Η συσκευασία εξασφαλίζει ότι έχουν καθαριστεί ήδη από βρωμιές και μικροοργανισμούς, μειώνοντας την πιθανότητα επιμόλυνσης.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να πλένεται. Τα βακτήρια βρίσκονται συχνά μέσα στις ίνες του κρέατος και το ξέπλυμα δεν τα αφαιρεί, ενώ μπορεί να μολύνει την κουζίνα. Το σωστό μαγείρεμα σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 63°C εξασφαλίζει την καταστροφή των μικροβίων.

Αβγά

Τα αβγά διαθέτουν μια φυσική μεμβράνη προστασίας που εμποδίζει τα μικρόβια να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους. Το πλύσιμο αφαιρεί αυτή τη φυσική ασπίδα και μπορεί να ωθήσει βακτήρια μέσα στο αβγό. Αρκεί να τα φυλάσσουμε σε καθαρό περιβάλλον και να τα μαγειρεύουμε σωστά πριν την κατανάλωση.

Ψάρι

Όπως και το κρέας, το ψάρι δεν χρειάζεται πλύσιμο. Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τυχόν βακτήρια και παράσιτα. Μόνο τα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, κυδώνια, χτένια) μπορεί να χρειάζονται ξέπλυμα για να φύγει η άμμος ή η βρωμιά.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφώντας νερό γρήγορα. Γι’ αυτό το πλύσιμο δεν είναι πάντα ιδανικό, γιατί θα χρειαστούν ώρα για να στραγγίξουν και μπορεί να χάσουν γεύση και υφή. Αν είναι ελαφρά βρώμικα, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με υγρό χαρτί κουζίνας ή μικρή βούρτσα. Σε περίπτωση που είναι πολύ λερωμένα, το ξεφλούδισμα ή η αφαίρεση του κοτσανιού είναι η καλύτερη λύση.

Αβοκάντο

Η φλούδα του αβοκάντο δεν τρώγεται, αλλά μπορεί να φέρει βακτήρια από το χώμα. Γι’ αυτό πριν το κόψουμε καλό είναι να το ξεπλύνουμε ελαφρά, ώστε να μην μεταφερθούν μικρόβια στη σάρκα όταν χρησιμοποιούμε μαχαίρι.

Πεπόνι

Το πεπόνι αναπτύσσεται στο έδαφος, επομένως η φλούδα του μπορεί να φέρει μικροοργανισμούς και υπολείμματα λιπασμάτων. Το πλύσιμο πριν το κόψουμε είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε την μεταφορά των μικροβίων στη σάρκα.

Related

Γιατί δεν πρέπει να σκουπίζετε το κάθισμα της τουαλέτας με χαρτί υγείας

Μπορεί να ακούγεται πρακτικό και ακίνδυνο, αλλά το να σκουπίζετε το κάθισμα της τουαλέτας με χαρτί υγείας δεν είναι καλή ιδέα – και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά απ’ ό,τι φαντάζεστε.