ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε σε μπουφέ πρωινού

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Οι μπουφέδες πρωινού στα ξενοδοχεία μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία σας λόγω των παθογόνων μικροοργανισμών.

Αν και το πρωινό σε μπουφέ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της διαμονής σε ξενοδοχείο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ειδικά αν δεν τηρούνται οι σωστές συνθήκες υγιεινής και θερμοκρασίας.

Ένα από τα χειρότερα σενάρια στις διακοπές είναι να καταλήξετε να περνάτε χρόνο στο μπάνιο εξαιτίας τροφικής δηλητηρίασης. Τα τρόφιμα που παραμένουν εκτεθειμένα για πολλές ώρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι ασφαλή και ποια θα πρέπει να αποφεύγετε.

«Δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε είναι η θερμοκρασία των τροφίμων και η πιθανή μόλυνση από άλλους επισκέπτες που δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους», δηλώνει η Δρ. Ellen Shumaker, διευθύντρια του προγράμματος Safe Plates στο Πανεπιστήμιο Πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας. Είναι συχνά δύσκολο να καταλάβετε αν ένα τρόφιμο έχει μολυνθεί μόνο από τη γεύση του, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι να προσέχετε.

«Διάφοροι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν το φαγητό και να προκαλέσουν ασθένεια ή να παράγουν τοξίνες», προσθέτει ο Δρ. Bryan Quoc Le, επιστήμονας και σύμβουλος τροφίμων. «Για παράδειγμα, αρκεί ένας μικρός αριθμός κυττάρων από ορισμένα είδη E. coli, σαλμονέλας ή λιστέριας για να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Τι τροφές να προτιμήσετε και ποιές να αποφύγετε

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά σερβίρονται στη σωστή θερμοκρασία και να πλένετε τα χέρια σας πριν από το φαγητό. Μερικές τροφές που θεωρούνται ασφαλέστερες επιλογές περιλαμβάνουν τα ατομικά συσκευασμένα τρόφιμα, όπως γιαούρτια και κέικ, καθώς έχουν υποβληθεί σε διαδικασίες που διασφαλίζουν την ασφάλειά τους.

Ο Δρ. Jonathan Deutsch, καθηγητής γαστρονομίας και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel, προτείνει επίσης ολόκληρα φρούτα που δεν έχουν κοπεί (όπως μπανάνες και πορτοκάλια), ομελέτες που ετοιμάζονται επί τόπου και δημητριακά από μηχανή διανομής, εφόσον πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση.

Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά κάτω των 5 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τροφικές δηλητηριάσεις.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς παστερίωσηΠροσοχή σε πιάτα που περιέχουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά, όπως ορισμένα τυριά ή κρεμώδη επιδόρπια. Αυτά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια, γι’ αυτό προτιμήστε παστεριωμένα γαλακτοκομικά για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Σαλάτες και κρύα πιάτα

Οι σαλάτες και τα κρύα πιάτα μπορεί να είναι ελαφριά και δροσερά, αλλά εγκυμονούν κινδύνους αν δεν έχουν διατηρηθεί σωστά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι σαλάτες με μαγιονέζα, καθώς αλλοιώνονται εύκολα. Προτιμήστε φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες ή αυτές που διατηρούνται πάνω σε πάγο.

Τρόφιμα που απαιτούν σωστή θερμοκρασία

Τα φαγητά που σερβίρονται ζεστά ή κρύα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Αποφύγετε πιάτα που είναι χλιαρά ή φαίνονται ότι έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολύ ώρα. Επιλέξτε φρέσκα φαγητά ή αυτά που ανανεώνονται συχνά από το προσωπικό του ξενοδοχείου.

Ορισμένα ποτά

Γαλακτοκομικά προϊόντα και φρέσκοι χυμοί που δεν διατηρούνται σε ψυγείο αποτελούν μεγάλο κίνδυνο. Αν το γάλα είναι εκτεθειμένο σε θερμοκρασία δωματίου, αποφύγετέ το. Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα όπως γιαούρτια και τυριά διατηρούνται κρύα.

Δοχεία χωρίς λαβίδα

Αν δεν υπάρχει εργαλείο σερβιρίσματος για φρούτα ή ψωμάκια και οι επισκέπτες τα πιάνουν με τα χέρια τους, υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε το φαγητό σας, ειδικά αν χρησιμοποιείτε κοινά σκεύη ή καρυκεύματα.

Η Δρ. Shumaker προειδοποιεί ότι ο νοροϊός, γνωστός και ως “ιός του στομάχου”, είναι συχνός και μπορεί να μεταδοθεί μέσω μη καθαρών χεριών. Αν δεν καθαριστούν σωστά, οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες για εβδομάδες.

Related

Ανησυχία για την εξάπλωση ενός θανατηφόρου μύκητα

Το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για έναν κοινό μύκητα, ο οποίος, αν και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για άτομα με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.