Το όσπριο που μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο
Health

Τα φασόλια θεωρούνται πολύτιμα όσπρια, αλλά πολλοί τα αποφεύγουν λόγω του ενοχλητικού φουσκώματος που προκαλούν.
Είναι πιθανό ότι η ανησυχία σας για το φούσκωμα σας εμποδίζει να καταναλώνετε πιο συχνά φασόλια. «Τα φασόλια ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία υπερτροφών, καθώς είναι πηγή πρωτεΐνης και ταυτόχρονα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες», αναφέρει η Δρ. Mopelola Adeyemo, κλινικός διατροφολόγος στο UCLA Health στο Λος Άντζελες.
«Μόνο μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες», προσθέτει η Δρ. Adeyemo.
Επιπλέον, αυτά τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Μισό φλιτζάνι φασολιών παρέχει 300-500 χιλιοστόγραμμα καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα φασόλια περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες χαλκού, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.
Τα οφέλη δεν περιορίζονται εδώ, καθώς σύμφωνα με την ειδικό, «οι φυτικές ίνες των φασολιών μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους». Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση φασολιών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Για να αποφύγετε τα ενοχλητικά αέρια, μπορείτε να μουλιάσετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Επίσης, η προσθήκη μπαχαρικών όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος, ο μάραθος και το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εντερικών ενοχλήσεων.