Τι δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων
Health

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην κουζίνα. Μας βοηθά να ζεστάνουμε φαγητό γρήγορα, να ξεπαγώσουμε προϊόντα ή ακόμη και να μαγειρέψουμε απλά γεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και υλικά που δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας ή και να προκαλέσουν ζημιές στη συσκευή σας.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων:
Αυγά με το κέλυφος
Τα αυγά σε κέλυφος δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε είναι ωμά είτε βρασμένα. Καθώς θερμαίνονται, η πίεση στο εσωτερικό αυξάνεται ταχύτερα από όσο μπορεί να "ξεφύγει" και τελικά εκρήγνυνται, λερώνοντας τη συσκευή ή ακόμη και τραυματίζοντας τον χρήστη.
Αν θέλετε να ζεστάνετε βρασμένο αυγό, ξεφλουδίστε το πρώτα και κάντε μικρές τρύπες με πιρούνι για να αποφύγετε την πίεση.
Γάλα και ειδικά μητρικό γάλα
Το γάλα θερμαίνεται ανόμοια στον φούρνο μικροκυμάτων. Σε κάποια σημεία μπορεί να παραμείνει κρύο και σε άλλα να υπερθερμανθεί, με αποτέλεσμα να καίγεστε χωρίς να το περιμένετε. Επιπλέον, το μητρικό γάλα μπορεί να χάσει τις πολύτιμες θρεπτικές του ιδιότητες.
Καλύτερη επιλογή: ζεστάνετε το γάλα σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή φωτιά.
Καυτερές πιπεριές
Οι καυτερές πιπεριές (π.χ. τσίλι) περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που ευθύνεται για την καυτερή γεύση τους. Όταν θερμαίνονται σε μικροκύματα, η καψαϊκίνη απελευθερώνεται στον αέρα με τη μορφή ατμών που ερεθίζουν τα μάτια, τον λαιμό και τους πνεύμονες — σαν να ψεκάζετε σπρέι πιπεριού στην κουζίνα σας.
Σταφύλια
Μοιάζει απίστευτο, αλλά τα σταφύλια μπορούν κυριολεκτικά να πιάσουν φωτιά ή ακόμη και να προκαλέσουν μικρές εκρήξεις όταν ζεσταίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων. Το σχήμα τους και η περιεκτικότητα σε νερό δημιουργούν "πλάσμα" – ένα εξαιρετικά θερμό αέριο που μπορεί να καταστρέψει τη συσκευή.
Τρόφιμα με περίβλημα (φλούδα ή κάλυμμα)
Ντομάτες, λουκάνικα, λουκουμάδες, πατάτες με τη φλούδα τους – όλα αυτά έχουν ένα φυσικό ή τεχνητό "περίβλημα" που παγιδεύει τον ατμό στο εσωτερικό. Όταν θερμανθούν, η πίεση αυξάνεται και τελικά σκάνε, λερώνοντας τα πάντα.
Μαγιονέζα και σάλτσες με αυγά
Η μαγιονέζα περιέχει αυγά και έλαια που, όταν θερμαίνονται, μπορεί να διαχωριστούν και να παράγουν βλαβερές ουσίες. Επιπλέον, ορισμένες εμπορικές μαγιονέζες περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να γίνουν καρκινογόνα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αποφύγετε τη θέρμανση τέτοιων σαλτσών στο φούρνο μικροκυμάτων – προτιμήστε να τις προσθέσετε αφού ζεστάνετε το φαγητό.
Σκεύη που δεν επιτρέπονται στο φούρνο μικροκυμάτων:
Μεταλλικά σκεύη και κουτάλια: Ανακλούν τα μικροκύματα και μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες ή φωτιά.
Κονσερβοκούτια: Περιέχουν μέταλλο και δεν είναι κατάλληλα για επαναθέρμανση.
Αλουμινόχαρτο: Πολύ επικίνδυνο – υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Κρύσταλλο ή πορσελάνη με μεταλλικές λεπτομέρειες: Περιέχουν υλικά που επηρεάζονται από την ακτινοβολία των μικροκυμάτων.
Χαρτί ή χάρτινα πιάτα με επίστρωση: Μπορεί να πάρουν φωτιά ή να εκλύσουν τοξικά χημικά.
Πλαστικά σκεύη που δεν είναι "microwave-safe": Όταν θερμαίνονται, απελευθερώνουν διοξίνες και φθαλικές ενώσεις, ουσίες που έχουν συσχετιστεί με ορμονικές διαταραχές και καρκίνο.
Η ασφαλέστερη επιλογή για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων είναι το γυαλί (πυρίμαχο) ή τα επιλεγμένα πλαστικά με ένδειξη "κατάλληλο για μικροκύματα".
Χρήσιμες συμβουλές:
- Καλύψτε πάντα το φαγητό με ένα ειδικό καπάκι μικροκυμάτων για να αποφύγετε πιτσιλιές.
- Ανακατεύετε το φαγητό στα μέσα του κύκλου θέρμανσης για πιο ομοιόμορφη θερμοκρασία.
- Αφήστε το φαγητό να “σταθεί” για 1-2 λεπτά μετά το ζέσταμα – συνεχίζει να μαγειρεύεται.
Αξίζει να θυμάστε: Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι ένας πολύτιμος βοηθός στην κουζίνα, αλλά η λάθος χρήσητου μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα ή ακόμα και σοβαρές βλάβες. Χρησιμοποιήστε τον με σύνεση και πάντα με βάση τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.