ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να τρώμε ωμά το καλοκαίρι

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Το καλοκαίρι, πολλοί επιλέγουν πιο «ανάλαφρες» διατροφικές επιλογές, με σαλάτες, φρούτα και ωμά τρόφιμα να κυριαρχούν στο καθημερινό μενού. Αν και τα φρέσκα, ωμά προϊόντα συνδέονται με θρεπτικά οφέλη και αναζωογονητικές γεύσεις, κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ιδίως τους ζεστούς μήνες, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων χωρίς θερμική επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε τροφικές δηλητηριάσεις ή και πιο σοβαρές παθήσεις.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάντρα Μυρσιέ, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμά, καθώς μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Γιατί το μαγείρεμα είναι απαραίτητο;

Το μαγείρεμα αποτελεί βασικό μέσο προστασίας από παθογόνους μικροοργανισμούς. Με τη θερμική επεξεργασία, μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια, το E. coli και άλλοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. Η ειδικός τονίζει ότι ορισμένα τρόφιμα αποκτούν τοξικές ιδιότητες όταν καταναλώνονται ωμά και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

- Ναυτία και εμετός
- Διάρροια
- Κοιλιακός πόνος
- Πυρετός
- Πονοκέφαλοι
- Αφυδάτωση

Τα 7+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώμε ωμά:

Κουκιά

Τα ωμά κουκιά μπορεί να προκαλέσουν αιμόλυση σε άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές. Είναι απαραίτητο να μαγειρεύονται καλά πριν την κατανάλωση.

Κόκκινα φασόλια

Περιέχουν φυσικές τοξίνες, όπως η φυτοαιμοσυγκολλητίνη, που προκαλούν έντονη γαστρεντερική δυσφορία. Ακόμα και μερικά ωμά φασόλια αρκούν για να προκληθούν εμετοί και κράμπες.

Ωμά ψάρια και θαλασσινά

Η κατανάλωση σούσι ή καρπάτσιο ψαριών ενέχει κινδύνους για λοίμωξη από λιστέρια, παράσιτα και ηπατίτιδα A. Αν δεν έχουν προηγουμένως καταψυχθεί σωστά, τα ωμά ψάρια δεν είναι ασφαλή.

Κρέας (ειδικά κοτόπουλο και χοιρινό)

Το ταρτάρ ή το καρπάτσιο μπορεί να είναι γευστικά, αλλά κρύβουν σοβαρούς κινδύνους: σαλμονέλα, E. coli, λιστέρια. Η ανεπαρκής θερμική επεξεργασία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Αυγά

Αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί πλήρως (π.χ. μελάτα, σε μαγιονέζες ή τιραμισού) είναι πιθανές εστίες σαλμονέλας. Οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Πατάτες

Η ωμή πατάτα περιέχει σολανίνη, μια φυσική τοξίνη που προκαλεί πεπτικές και νευρολογικές διαταραχές. Η θερμική επεξεργασία την αδρανοποιεί πλήρως.

Μανιτάρια

Αρκετά μανιτάρια, όπως τα λευκά champignon, είναι ασφαλή μόνο όταν μαγειρευτούν. Ορισμένα άγρια ή καλλιεργημένα μανιτάρια γίνονται τοξικά όταν καταναλώνονται ωμά.

Πρόσθετα τρόφιμα προς αποφυγή ωμής κατανάλωσης

Αγγούρι και κολοκυθάκι

Αν και συνήθως τρώγονται ωμά, πρέπει να πλένονται σχολαστικά, καθώς η φλούδα τους μπορεί να περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή βακτήρια.

Φρούτα με ευαίσθητο φλοιό (π.χ. φράουλες, σταφύλια)

Καταναλώνονται ωμά αλλά πρέπει να πλένονται προσεκτικά ή να μουλιάζονται σε νερό με ξύδι για να απομακρυνθούν παθογόνα.

Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, βασιλικός κ.ά.)

Συχνά αγνοείται ο κίνδυνος μόλυνσης από μικρόβια που μεταφέρονται από το χώμα. Αν δεν πλυθούν σωστά, μπορεί να μεταδώσουν ελονοσία ή ηπατίτιδα A, ειδικά αν είναι εισαγόμενα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε

- Πλένουμε πολύ καλά φρούτα, λαχανικά και βότανα.
- Αποφεύγουμε τα ωμά κρέατα και αυγά, ιδίως σε ζέστη.
- Καταψύχουμε τα θαλασσινά για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την κατανάλωση ωμά.
- Ακολουθούμε σωστή υγιεινή στην κουζίνα (πλύσιμο χεριών, καθαρά εργαλεία κοπής).
- Δεν αφήνουμε τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Related