ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κόκκινο vs Λευκό Κρασί: Ποιο είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία;

Health

Επιμέλεια κειμένου: Ελεονώρα Μαρία Βλαδιμήρου

Είναι αλήθεια ότι το κρασί έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία; Είναι το κόκκινο κρασί πιο υγιεινό από το λευκό; Οι ειδικοί απαντούν αρνητικά και εξηγούν τους λόγους.

Το κρασί είναι ένα από τα τρόφιμα που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν «δώρο των θεών» και το χρησιμοποιούσαν ως μέσο ανακούφισης από τη λύπη και τη θλίψη, όπως σημείωνε ο Σοφοκλής. Για πολλά χρόνια, το κόκκινο κρασί θεωρούσαν ότι προσφέρει προστασία στην καρδιά, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, και υπήρχε η πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αντίστοιχα, το λευκό κρασί είχε συνδεθεί με την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης (της «καλής» χοληστερόλης), τη βελτίωση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων και την αντιφλεγμονώδη δράση.

Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα ενθαρρυντικά ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2025 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η οποία συνέθεσε δεδομένα από 42 μελέτες με συμμετοχή πάνω από 96.000 εθελοντές, δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξαρτήτως τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Η ανακοίνωση του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ στις αρχές του 2025 προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τον ογκολόγο Dale Shepherd από την Cleveland Clinic, περίπου 100.000 περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. «Κάθε φορά που ενημερώνουμε το κοινό για τρόπους αλλαγής των συνηθειών του ώστε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο, κάνουμε κάτι σημαντικό», προσθέτει.

Λευκό ή Κόκκινο Κρασί;

Αν και πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες που συγκρίνουν το κόκκινο με το λευκό κρασί. Η Eunyoung Cho, καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Brown University, αναφέρει ότι δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των δύο τύπων κρασιού. Ωστόσο, το λευκό κρασί φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος κατά 22%, καθώς και με 26% υψηλότερο κίνδυνο για γυναίκες.

Οι λόγοι πίσω από αυτή τη σύνδεση δεν είναι απόλυτα σαφείς. Η Cho υποθέτει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή η ανεπαρκής χρήση αντηλιακού. Όπως και να έχει, η ιδέα ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό από το λευκό έχει καταρριφθεί.

Πώς το Αλκοόλ Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου;

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει διάφορους μηχανισμούς που συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ με τον καρκίνο. Κατά την επεξεργασία του αλκοόλ από το ήπαρ, παράγεται ένα τοξικό απόβλητο, η οξική αλδείνη, το οποίο μπορεί να βλάψει το DNA των κυττάρων και να τα μετατρέψει σε καρκινογόνα. Επιπλέον, το αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες στα κύτταρα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του DNA.

Η ορμονική λειτουργία παίζει επίσης ρόλο, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτό μπορεί να εξηγήσει κάποιες από τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου.

Συνολικά, το αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια αιτία αποτρέψιμων καρκίνων, μετά το κάπνισμα και την παχυσαρκία, που επίσης σχετίζονται μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Shepherd, «το αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση καρκινογόνων ουσιών από το τσιγάρο. Έτσι, αν κάποιος καπνίζει και πίνει ταυτόχρονα, οι καρκινογόνες ουσίες απορροφώνται πιο εύκολα».

Η κατανάλωση κρασιού, είτε κόκκινου είτε λευκού, πρέπει να γίνεται με προσοχή και μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδεχόμενα ρίσκα για την υγεία.

Related