Οι 3 πιο σημαντικές διαταραχές προσωπικότητας
Life
Ολοι έχουμε ακούσει τον όρο Διαταραχή Προσωπικότητας. Άτομα που παρουσιάζουν μοτίβα ακραίας συναισθηματικότητας που έχει ως συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο κοινωνικό σύνολο.
Σύμφωνα με το DSM-V (Διεθνές Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών) οι τρεις πιο γνωστές και πιο σημαντικές, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
Παρανοειδής-Σχιζοειδής-Σχιζότυπη
- Διακρίνονται με χαρακτηριστικά παθολογικής ζήλιας και καχυποψίας απέναντι στους άλλους καθώς θεωρούν ότι έχουν σκοπό να τους βλάψουν ή με μια μόνιμη φοβία ότι κινδυνεύουν.
- Είναι μοναχικοί, δεν έχουν φίλους, ενώ πολλές φορές λένε ότι οι «μεταφυσικές τους δυνάμεις» τους κάνουν ικανούς να αντιλαμβάνονται πίσω από κάθε σχόλιο μια απειλή.
- Χαρακτηρίζονται ως περίεργοι ή εκκεντρικοί.
Αντικοινωνική-Οριακή-Ιστριονική-Ναρκισσιστική
Οι ακραίες τους συμπεριφορές, η έλλειψη κατανόησης και συμπόνιας, ο παρορμητισμός τους, η έλλειψη ενσυναίσθησης τους, το ότι χάνουν την ψυχραιμία τους και εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Αλλάζουν εύκολα άποψη, διάθεση, φοβούνται την εγκατάλειψη, έχουν παραφουσκωμένο Εγώ, μεγαλομανία και σε καταστάσεις δύσκολες, αντιδρούν οργισμένα. Οι ίδιοι, έχουν αίσθηση κενού και δεν πάλλονται με κανένα συναίσθημα.
Αποφευκτική-Εξαρτητική-Ιδεοψυχαναγκαστική
Είναι κατά βάση φοβισμένοι και συνυπάρχουν με πολλή άγχος και φοβίες κάθε μορφής. Είναι τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ αναζητούν διαρκώς προσοχή και φροντίδα, αποδοχή. Δημιουργούν σχέσης εξαρτησιακές, είναι λεπτολόγοι, εμμονικοί με την τάξη, την καθαριότητα και με τον έλεγχο, και σχολαστικοί σε θέματα ηθικής και αξιών. Θέλουν όλα να γίνονται με τον δικό τους τρόπο.
Οι αιτίες οφείλονται σε:
-50% σε τραύμα στην παιδική και βρεφική ηλικία ή πρώιμες απώλειες
-15% σε ενδοοικογενειακές συγκρούσεις
-35% σε κληρονομικότητα, πρότυπα οικογένειας, κοινωνικά πολιτισμικά πρότυπα
• Η διάγνωση των ψυχικών διαταραχών προσωπικότητας γίνεται από ψυχολόγο ή ψυχίατρο με την αξιολόγηση των μακροχρόνιων κι επιμόνων τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς
• Η αντιμετώπιση που συνίσταται είναι ομαδική ή ατομική ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, όπου κρίνεται απαραίτητο.
• Η θεραπεία περιλαμβάνει και την εκπαίδευση του οικείου περιβάλλοντος του ατόμου, στον τρόπο αντιμετώπισης τους και διαχείρισης σε εξάρσεις του.
Συναντάμε σχεδόν καθημερινά άτομα με διαταραχές προσωπικότητας- μια πιο συχνή και συνηθισμένη είναι η Ναρκισσιστική.